Author: Laura Forrest

In Summer-y: Innovative Storage, Stunning Screens, and Exciting Construction

Since Pig Roast, we’ve been working hard to finalize the design of our storage cube and screen, order and acquire materials, and start the construction process.

More than just a place to store

To achieve our goal of a continuous pinup surface while maintaining the functionality of the storage cube, our team has been deep diving into door design. As a result, we decided the doors will be the full height of the cube walls, and will be mounted using center pivot hinges to allow them to remain flush with the wall when closed. These hinges will be mounted into the concrete of the slab at the base, and then their tops will be held by a sturdy steel plate that wraps around the top of the wall and down the southern side.

Holy Moly, A Screen!

Additionally, we’ve also been working on the details of our screen. After hanging strings at several test heights, we discovered the final height of the screen should be 14 feet. Then, we decided it will be mounted to the exterior face of the columns using a Unistrut channel.

We considered many different perforation patterns and colors for the metal of the screen. In the end, we decided on a 7.2″ ribbed profile in midnight black perforated with 1/8” diameter holes spaced 3/8” apart on center. This pattern will give us a good balance of transparency, glare protection, and rain protection.

Construction Zone

Two weeks ago, our team officially began construction. We began by gathering our building materials and setting up our construction zone on the Fabrication Pavilion slab. Then, we removed the white oak from the eastern shear wall, carefully cataloging each piece so they can be put back on the wall in the right order after construction ends. We marked out the placement of our walls on the ground, confirming that our corners were square, and then began constructing the walls.

As of now, the northern and southern walls are in place and braced against the shear wall, and the two end columns of the east and west sides have been attached. Next, we will be making a large header beam from 2″ x 12″ lumber to span the entire length of the east and west sides and make room for doors in the future.

Hope to see you next month for our end-of-summer construction update!

Presenting… Your New Leftovers!

Summer has begun, and we’re getting ready to begin our tenure as official “leftovers” here on the Fabrication Pavilion team.

Pig Roasted

At the end of April, Pig Roast was the main event. Our team had a great time attending alumni lectures, seeing all the projects in progress, attending the Rosie’s Home ribbon cutting (two members of our team worked on the project in third year), and presenting our design to all of our visitors. The night ended with a bang of Samuel Mockbee’s famous “whiffle dust” and a graduation ceremony under the stars, with roasts of graduates and delicious catfish all around.

We graduated!

The next weekend, the team made the trip to Auburn for the university’s graduation ceremony. It was a wonderful day surrounded by friends and family.

What’s the Scope?

After a lot of reflection and unforeseen circumstances, the scope of the Fabrication Pavilion project has changed. From now on, primarily we will be focusing on a prototype weather screen, a presentation and tool storage core, and the replacement of the existing roof.

Weather to Screen

Since we returned from graduation, we have been refining the design of these elements, beginning with the weather screen. We have been testing out different heights visually against the existing columns, and hammering out the details of how this new system will interact with the existing structure. With the redefined scope, we will be constructing a screen on the eastern side of the pavilion to test its effectiveness long-term, and the faculty will be installing the screen at the western side after the roof is replaced.

A Storage Core

Further, the mock-up that we built for Pig Roast was an overall success. It served well as a pinup space for both the Fabrication Pavilion and CLT Core House teams. We have been refining this design to serve as a storage area for woodworking and metalworking tools and cleaning supplies, utility access, and a presentation space.

The concept is for the presentation space to appear as a continuous plane the eastern shear wall. The closet doors will be concealed to maintain this as a clean surface for pinups. The utilities will be concealed in the space between its southern wall, while the tools can be safely locked inside. Finally, this core will provide electrical outlets for building and PowerPoints. We have also been exploring lighting solutions for nighttime presentations.

See you again soon for our next update!