rsleftovers

Topped Out, Drying In

The second half of the fall semester has flown by for the 18×18 House team!

Jake, Julie, Meagan, and Naomi have been flying through framing. Watching the house take shape from the second-floor walls, the gables, and the stair has kept the entire process exciting.

To build the house, the team had to design a couple of special elements to help with construction. As they moved up through the floors, they had to build temporary wall and floor structures. These gave the team platforms to stand and work on, and also helped support the habitable attic before the roof was framed.

Of course, framing the roof meant lifting the ridge beam into place! Naturally, a celebration was in order for the topping-out of the 18×18 House. But no time to slow down! Now come the dormer walls and rafters. Building the dormer was icing on the cake, something the team has been excited (and nervous?) about for a long time. But with it built, the house finally looks like they imagined!

Next comes sheathing. The 18×18 House is well on its way to being dried in for the holidays. The team isn’t losing steam as the semester ends, and the new year will bring new milestones! Watch out for the next 18×18 blog to see where 2024 takes them!

A Big Toast for Soup Roast

The end of the fall semester can only mean one thing in Newbern… Soup Roast!

The 2023 edition included plenty of showing and telling, from 3rd-years, 5th-years, and leftovers alike! The first day of Soup Roast included visits to the two current leftover project sites, the 18×18 House and the Rural Studio Bathhouse. Both teams got the chance to show visitors what they’ve been up to since they began construction.

The 3rd-year class has been busy this semester, and they were able to show off all of their hard work! At Rosie’s Home, they’ve completed exterior finishes, mechanical, electrical, and plumbing systems, and are well under way with interior finishes.

students with clients

In the Woodshop and History classes, students made cutting boards, large-format watercolor drawings, and replicas of famous chair designs. All of these were on display for visitors and friends to see!

The 5th-year students stayed hard at work during Soup Roast. Both the CLT Core House and the Fabrication Pavilion teams presented their current work to visiting reviewers. Kim Clements and Joe Schneider from JAS Design Build, Jake LaBarre from Miller Hull Partnership, Jim Adamson from design-build firm Jersey Devil, artist and architect David Lipe, artist Victoria Haven, and architects Isabelle and Nick Robertson were all in Newbern to help keep the projects moving forward. The second day of Soup Roast celebrations brought workshops and more discussion about the 5th-year projects.

The semester came to a festive end, with a celebratory dinner, six PechaKucha-style lectures by our visitors, and a bonfire. Huge thanks to Kim Clements for making this fantastic meal for us! Check back in after the holidays to see what’s next for the current projects!

Leveled Up

Last time we saw the 18×18 House team, they were putting shovels into the ground for the first time. Three months later, the project has leveled up! 

The team first got their formwork ready for the concrete pour. This started with them digging their turndowns and trenches and then pulling strings, setting up formwork, and setting the plumbing pipes and electrical conduit.

The next step was putting down gravel, vapor barrier, and rebar. Then came the day everybody had been waiting for—the concrete pour! The team watched as Meagan cried tears of happiness when the slab was finally in place.

Once the slab was set, it was time to get to work. The team ordered and organized on-site to help them work as efficiently as possible.

Before the walls went up, the team laid down, some the termite flashing and sill gaskets to reduce air infiltration between the slab and the pressure-treated base plates. 

After just two days, the exterior walls of the first floor were up and braced, then the team began to build and tilt up the interior walls from inside the house—a task that required lots of careful maneuvering due to its size.

They moved some scaffolding to the site and set it up around the house as to prepare to move upward.

Now the team is working on framing the second floor and building the stair. The joists have already been installed, and the team is gluing and nailing down the subfloor.

With the second floor platform installed, the team got a great view of the sunset down the hill, and they can’t wait to see that view from the very top. Stay tuned to see what the 18×18 House team does next!

Do a Flip

You haven’t heard from the 18×18 House team in a while.

And they’ve been busy! Now officially “leftovers,” the squares graduated in early May, so everyone is feeling grown-up and very official. Pig Roast was a great chance for friends and family and visitors to catch up with the project, and for the team to explain the scheme of the house they were planning to build.

But then, everything changed…..AGAIN. Very recently, the 18×18 House was flipped on its head another time, with sleeping and bath on the ground floor and living and cooking elevated above. By cutting the third-story loft almost in half and extending it to the dormer, they found more usable space up there and vertical interest in the house. Now, the living room is below a balcony of sorts, and the loft has access to operable windows in the dormer. The team is pretty excited about making a double-height space happen in the living room, because the house now has a grand reveal when going up the main stairs.

section drawings

At the same time, the mock-up has begun! The squares got their first shovels in the ground and poured their backyard slab for their doghouse-sized version of the project. Next comes tiny framed walls, sheathing, and cladding. Getting started with work on site is just around the corner!

team with client

I’m Floored

It’s been a minute since you’ve heard from the Patriece’s Home team.

We last left them in the middle of their window installation, and since then they’ve finished! The fenestrations definitely gave the home its facial features and the wonderful Pella-donated windows filled the interior with beautiful light. 

The team also installed the Pella-donated exterior doors. The doors have integrated windows to give the home even more exterior daylight and now the team can lock up the house when they leave for the day. 

With such lovely natural light, the team met with designer Thomas Paterson of Lux Populi again to finalize a complementary artificial lighting plan. The group selected fixtures and bulbs that won’t attempt to replicate daytime light but give a different type of warm cast and task light for differing interior program.

With the stairs complete, it was easier for the team to bring tongue-and-groove plywood to lay the subfloor within their attic truss. 

Once the subfloor was complete, the team could then finally finish their interior framing! The upstairs rooms have taken shape, and the team got very excited about the possibilities for flexible room at the top of the stairs. 

They also put half-inch plywood along the interior walls of the stairs to later attach a durable layer of tongue-and-groove cypress boards. With a surface to cast light on, the team got even more excited about the exterior light from the windows at the top and bottom of the stairs. 

With all the walls established, the group began looking toward wall fillers in preparation to enclose them with drywall (and with endless miscellaneous blocking). 

We enjoyed installing the downstairs shower and upstairs bathtub base. From there, the team began fitting together the PVC drain, water, and vent system to the stub outs connections from the main drain in the concrete slab. 

With the chunky PCV filling the walls, the group began routing flexible PEX tubing through the house. These water supply lines connect to their various fixture stub outs in the bathrooms and kitchen. 

Then it was time for electrical boxes and outlets to find their place in the wall. With the supervision of some expert help, the team installed the two electrical units. These separate outlet boxes offer the opportunity for power to be individually accessed and maintained. With all the wire strung, the house is ready to be plugged into the meter on the temporary power pole outside. Just like decorating for the holidays. We might as well: the house is already green. 

Speaking of holidays, Soup Roast snuck up on the team so fast! The four tidied up for the visitors and started the special day’s project tour with a quick presentation of their home. The crowd got to wander around the home. It’s safe to say it was well received! 

The team has a lot to be thankful for in their second holiday season at Rural Studio. The opportunity to build, the wonderful community that supports them, delicious food, and a home now ready for insulation and drywall! Check back here in the new year for more big updates on Patriece’s Home!